Naturlig holdning

Holdningsøvelser1

 

Riktig holdning og tyngdepunkt i kroppen er viktig for å unngå galt spenningsmønster, som igjen forårsaker
muskel- og skjelettplager. Spesielt rygg -og kne plager kan komme som et resultat av at tyngdepunktet i kroppen er feilstilt.

 

For å oppnå riktig holdningen og tyngdepunkt i kroppen. Må du blant annet ha riktig tyngdepunkt i foten når du står, og når du er i bevegelse. Da vil du også oppnå bedre balanse og puste mer optimalt.

Gjennom et program med holdningsøvelser som aktiverer den motoriske utviklingen fra barn til voksen gjennom holdningsøvelsene fra liggende til krypende og sittende, blir en rekke muskelsystemer i bekken, buk og andre steder i kroppen aktivert.

Musculus pyramidalis er en av musklene som må aktiveres gjennom disse øvelsene for å kunne oppnå riktig tyngdepunktet i kroppen/ foten. Dette er en liten muskel med en STOR 
funksjon i kroppen.

Når denne muskelen aktiveres sørger den for at vi har tyngdepunktet i framfoten, og ikke i hælen når vi står og beveger oss og slik bedres samspillet mellom overspente og underspente muskulatur i fleksjon -og ekstensjonmekanismen i kroppen. (bøy/strekk)

 

Sammen med bindevevslinjen linea alba (til m. rectus abdominus) hjelper en aktiv m. pyramidalis til med å rette opp kroppen, samtidig som vi trekkes litt fremover slik at vi får tyngdepunktet i framfoten og ikke på hælen. Musculus pyramidalis  funksjon er å stå i spenn 24 timer i døgnet slik at spenningene på baksiden av kroppen da vil slippe.

 

Alle er født med denne muskelen og den aktiveres i kroppen når vi er små. Men ved 8-9 års alderen avtar ofte funksjonen til denne muskelen, blant annet fordi vi sitter for mye. Det er også andre situasjoner som påvirker funksjonene til dette muskelsystemet.

 

Med et korrekt tilpasset opptreningsprogram med lette øvelser som går over noen få uker, er det fullt mulig å igjen få aktivert denne muskelen. Når muskelen aktiveres vil du får en mye bedre holdning, bedret balanse og en mer optimal pust. Du vil også få

et mer riktig bevegelsesmønster med riktig belastning på føtter, ben, knær, hofter og rygg.

 

Holdningsøvelsene, fra liggende – krypende – sittende kommer fra Dispokinesis metode, utviklet av fysioterapeut og pianist GO van de Klashorst. Metoden har blant annet hjulpet musikere å få bedre spilleteknikker og dermed unngå muskulære plager.

http://www.dispokinesis.de/dispokinesis/g-o-van-de-klashorst.html

På Niek Brouws institutt I Nederland har de et eget program der de blant annet underviser terapeuter, sangpedagoger og sangere i holdningsøvelser: http://curatiefenpreventief.nl/